Aplikuj na stanowisko ifa – asystenta do spraw kultury!

Związek Niemieckich Stowarzyszeń Społeczno-Kulturalnych w Polsce poszukuje osoby zainteresowanej objęciem stanowiska jako asystent ds. kultury w ramach programu stypendialnego Instytutu ds. Stosunków Kulturalnych z Zagranicą (ifa), w Centrum Młodzieżowym Mniejszości Niemieckiej w Opolu, na okres od czerwca do listopada 2021 roku.

Niemal wszystkie organizacje mniejszości niemieckiej w Polsce zawiązały wspólną reprezentację, jaką jest Związek Niemieckich Stowarzyszeń Społeczno-Kulturalnych w Polsce z siedzibą w Opolu (VdG). VdG jest reprezentacją Niemców w Polsce w politycznych kontaktach, pierwszym partnerem do rozmów z rządem Polski oraz Niemiec i prowadzi także intensywną pracę kulturalną, medialną oraz w ramach oświaty.

Mniejszość Niemiecka w Polsce od kilku lat koncentruje się na pracy projektowej w zakresie działalności na rzecz dzieci i młodzieży. Jej celem jest włączenie młodych ludzi w struktury mniejszości niemieckiej poprzez ciekawą ofertę zajęć i różnorodne inicjatywy oraz przygotowanie ich do przejęcia w przyszłości funkcji kierowniczych. Młodzi ludzie tworzą przyszłość, powinni stać się nośnikami niemieckiej kultury, języka i przekazywać nabyte wartości następnym pokoleniom.

Praca z młodzieżą powinna koncentrować się na procesie samorozwoju i wspierać go, zwłaszcza poprzez język, kulturę i tradycje, tak aby młodzi ludzie stali się pewnymi siebie obywatelami, którzy potrafią otwarcie wyrażać swoje opinie i myśli. Takie możliwości ma dać im Centrum Młodzieży – nowe miejsce na mapie Opola.

Zakres obowiązków:

• Nawiązywanie kontaktów i współpraca ze Związkiem Młodzieży Mniejszości Niemieckiej w Polsce, grupami młodzieżowymi, organizacjami, szkołami, kołami DFK oraz instytucjami MN
  • Tworzenie bazy danych z kontaktami
  • Realizacja projektów w ramach działalności Centrum Młodzieżowego
  • Aktywny udział w projektach organizowanych przez Centrum oraz pomoc w ich koordynacji
  • Pomoc w zarządzaniu biurem poprzez tworzenie grafików dyżurów

Wymagania:

• Dobra znajomość języka niemieckiego w mowie i piśmie
  • Otwartość, kreatywność
  • Prawo jazdy
  • Umiejętności organizacyjne oraz umiejętne zarządzanie czasem
  • Osoby uczące się, studenci, absolwenci

Nasza oferta:

• Stypendium w wysokości 500 euro miesięcznie, elastyczne godziny pracy w wymiarze 30-35 godz. tyg.
  • Dostęp do bazy danych organizacji MN
  • Uczestnictwo w spotkaniach, odwiedziny w siedzibach organizacji MN
  • Do dyspozycji samochód służbowy
  • Stały nadzór ze strony przełożonego (opiekuna) jak również pracowników całego biura
  • Szkolenie z przedstawicielami ifa
  • Stałe wsparcie ze strony ifa podczas całego trwania stypendium

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z panią Beata Sordon, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel.: +48 77 454 78 78, wew. 109 lub +48 728 149 579.
Termin: do 30 czerwca 2021

Miejsce pracy: Centrum Młodzieżowe w Opolu przy ul. Krupniczej 15.

Ostatnio zmieniany środa, 16 czerwiec 2021 12:45
Więcej w tej kategorii: Oferta pracy: konsultant ds. oświaty »